Gå til sidens hovedinnhold

Handleopptur i Vestre Slidre

Artikkelen er over 2 år gammel

Det har vært en meget fin økning i butikkhandelen i Vestre Slidre i løpet av fjoråret. Sjekk vinnerne og taperne i Oppland.

Valdres: Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at butikkhandelen økte med svært pene 8,3 prosent per innbygger i Vestre Slidre i fjor. Utviklingen er dermed klart bedre enn snittet i Norge, som viser en vekst på 1,4 prosent. I resten av Valdres har det vært mindre endringer, og nedgang flere steder.

Alt som selges

SSB publiserer denne handlestatistikken på kommunenivå to ganger per år. Nå foreligger tallene som viser hvordan det har gått gjennom hele fjoråret. Dette er da omsetningen (eks moms) fra alle mva-registrerte utsalgssteder i hele landet. Alt fra kolonialbutikken, via vinmonopolet og norske nettbutikker, til hvitevarer og sko. Omtrent alt som er å få kjøpt i butikker, med andre ord. Eneste unntak er handel på bensinstasjoner, bilforretninger og agentur. Dette holdes for seg selv.

Omsetning i Vestre Slidre

I Vestre Slidres butikker ble det i fjor omsatt for 50.260 kroner per innbygger som bor i kommunen. Dette er hele 3.843 kroner mer enn tilsvarende oversikt fra 2016.

I hele Norge er det snakk om at det ble omsatt for 83.570 kroner per nordmann, som er 1.191 kroner mer enn året før.

Hyttekommunen Nord-Aurdal er helt øverst på fylkesoversikten med 153.530 kroner per snute. Dette er 71 kroner mer enn året før. Det er Lillehammer kommune som kommer nest øverst på tabellen i Oppland, med 109.707 kroner per innbygger. I andre enden finner vi Søndre land kommune, med kun 32.743 kroner per snute.

Turisme og sentralitet

Toppen av disse listene må alltid sees i sammenheng med måten statistikken er bygget opp. Det er ikke sånn at innbyggerne i Ullensaker handler til den store gullmedaljen, selv om kommunen ligger øverst med over 216.000 kroner per innbygger. Dette har selvsagt sammenheng med at Gardermoen er plassert der.

De fleste tallene i toppen på oversikten «lyver» på denne måten. Kommuner med mange hytter, store nettbutikker, turistattraksjoner, trafikknutepunkt og sentrale tjeneste- og handletilbud havner alltid i toppen.

I andre enden lyves det ikke i det hele tatt. Lave summer er ensbetydende med handelslekkasje ut av kommunen. Den lille kommunen Åmli i Aust-Agder har en svær netthandel registrert i kommunen, og blir således Norges nummer to. Nord-Aurdal er helt oppe som nummer fire av 426 på denne «handletoppen». Øystre Slidre med 88.864 kroner er nummer 87.

Netthandel til værs

– Netthandelsbutikkene i Norge solgte for over 21 milliarder kroner i 2017, en vekst på 13,5 prosent fra året før, opplyser SSB i forbindelse med handlestatistikken.

Dette salget tilsvarer at hver nordmann handlet detaljvarer for over 4.000 kroner i norske nettbutikker i fjor. Det er særlig salg av elektriske artikler og spesialisert vareutvalg som bidrar til veksten.

– I 2017 sto nettbutikkene i Norge for litt over fire prosent av den totale detaljhandelen i landet, forteller SSB.

Totalt ble det solgt detaljhandelsvarer for 488 milliarder kroner i fjor.

Best utvikling i Oppland

Av de 426 kommunene i landet var det Evenes i Nordland som hadde best utvikling, med en vekst på over femti prosent. Mye av dette skyldes trolig trafikkøkning og utbedring av flyplassen der. Vestre Slidre kommer på en god 33. plass på «utviklingstoppen», mens Sør-Aurdal er dårligst av våre med en nedgang på 0,5 prosent og en 300. plass.

I Oppland var det Nord-Fron kommune som hadde best vekst, med 13,4 prosent oppgang. Øyer med nesten ti prosent vekst må også nevnes. Størst nedgang i Oppland hadde Sør-Fron kommune, med nesten elleve prosent reduksjon.

Handel per innbygger i Valdres

Omsetning i detaljhandelen, målt etter innbyggertall i kommunen. 2017, sammenlignet med året før.

KommunePer innb.UtviklingUtvikling (%)
Nord-Aurdal153530710,0
Øystre Slidre88864-76-0,1
Sør-Aurdal58374-300-0,5
Vestre Slidre5026038438,3
Vang41995690,2
Etnedal39598-61-0,2

Kilde: SSB

Kommentarer til denne saken