– Må stikke fingeren litt i øyet

Prosjektet "Bærekraftig hytteutvikling i Valdres" inviterte ordførere, hytteeiere, politikere og utviklere til gratis workshop tirsdag 9. oktober.

Prosjektet "Bærekraftig hytteutvikling i Valdres" inviterte ordførere, hytteeiere, politikere og utviklere til gratis workshop tirsdag 9. oktober. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Prosjektet "Bærekraftig hytteutvikling i Valdres" inviterte ordførere, hytteeiere, politikere og utviklere til gratis workshop tirsdag 9. oktober.

DEL

Valdres: De 19 fremmøtte fikk høre den litt strenge, men humoristiske innledningen til Anders Nohre-Walldén som er utviklingssjef for Grønn Byggallianse.

– Jeg kommer til å stikke fingeren i øynene deres og provosere dere litt i dag. "Å gjøre alle til lags" er et dårlig kompromiss. Dere er nødt til å tenke nytt, ellers så dør hyttevaldres, startet Nohre-Walldén friskt.

Evolusjon, ikke revolusjon

Det handlet likevel om å ta små skritt og endre tankesettet litt om litt. Å innføre noen felles kvalitetsprinsipper og tørre å ta de inn i videre planlegging. Regelrett tverrfaglig debatt, forståelse og respekt. Planleggingsverktøyet "BREEAM Communities" ble presentert som et forsøk på å koble felles interesser og prinsipper sammen på et tidlig tidspunkt.

– Det skiller seg mest ut fra vanlig, norsk planprosess ved å gå ut over minstekravene, eksempelvis kravet om medvirkning. Etter dagens plan- og bygningslov holder det å varsle med notis i lokalavisa og da er ofte en stor del av planleggingen i mål, men med BREEAM har man et mye større fokus på involvere så mange berørte parter som mulig, tidlig i prosessen. Målet er å ta diskusjonene og bli enige tidligst mulig i planleggingen, sa Nohre-Walldén.

Kjerneverdier i Valdres

Med tanke på fremtidig hytteutvikling i Valdres, ble BREEAM tatt i bruk under flere gruppearbeider der man forsøkte å finne frem til noen felles kjerneverdier for Valdres. Fjellgrense, felles sti- og løypeplan og bevisst arealutnyttelse kom opp som åpenbare hensyn alle parter kunne enes om at må til for å bevare kvaliteten i Valdres. Fredrik Holte Breien er prosjektleder i Bærekraftig hytteutvikling i Valdres og registrerte en fremoverlent og engasjert gjeng på workshop.

– Det beste vi tok med oss fra denne dagen er følelsen av å ha tatt et viktig skritt i retning av å samkjøre planprogrammene i Valdres. Får vi til dette, er Valdres første region i landet som kan nærme seg en helhetlig, regional plan for hytteutvikling, oppsummerte Holte Breien.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken