AUF-lederen snakket om grønne arbeidsplasser i Valdres på Nord-Aurdal ungdomsskole

AUF leder Ina Libak Vil skape miljøvennlige arbeidsplasser i Valdres

AUF leder Ina Libak Vil skape miljøvennlige arbeidsplasser i Valdres Foto:

Av

– Norge må investere i miljøvennlige næringer basert på fornybare ressurser, sa AUF leder Ina Libak under sitt foredrag på Nord-Aurdal ungdomsskole.

DEL

Nord-Aurdal: AUF lederen mente at omstillingen fra olje og gass og over til fornybare ressurser må starte nå.

Miljøvennlig industri

Hun trakk fram at virksomhet i Valdres som er basert på jord, skog og utmark må satses for å skape flere grønne arbeidsplasser. Det vil ta tid å bygge opp ny miljøvennlig industri og virksomhet som skal erstatte oljeindustrien og arbeidsplasser som blir rasjonalisert bort av roboter. Ved et grønt skifte vil hele Innlandet bli et viktig satsingsområde.

Et grønt skifte vil gi Valdres nye og spennende utviklingsmuligheter, hevdet AUF lederen. Norge må investere oljepenger i oppbygging av miljøvennlige norske arbeidsplasser. Å sette penger inn på fond skaper ikke utvikling. AUF mener at tilskuddene til etablering av miljøvennlige arbeidsplasser må økes kraftig i årene som kommer.

Arbeid for unge

– Vi må sikre at unge mennesker som er ferdig med utdanning har en jobb å gå til, sa AUF lederen.

Hun mente at stor arbeidsledighet blant ungdom skaper økte forskjeller og sosial uro. Midlertidige stillinger og deltidsjobber fører til at ungdom ikke får noen fast jobb. Uten fast jobb får man ikke lån til å kjøpe bolig og sliter med å etablere seg. Dårlige inntekter hos foreldre skaper også barnefattigdom. Desto flere som faller utenfor samfunnet, desto større sosiale utgifter får samfunnet, mente Libak.

Klima-sinke

Norge har 11 år på å kutte sine klimautslipp med 50%. AUF lederen var lite imponert over at regjeringen kjøper seg klimakoter i utlandet for å oppfylle klimamål, framfor å redusere utslippene.

– Norge er en klima-sinke. Vi må gjøre noe med utslippene våre. Norge har et ansvar for å senke utslipp og må ha en konkret plan for overgang til fornybare ressurser. Dersom verden ikke reduserer utslippene vil vi bli rammet av en økologisk katastrofe, avsluttet AUF lederen.

Artikkeltags