Gå til sidens hovedinnhold

Alarmen gikk 260 ganger i fjor

Artikkelen er over 2 år gammel

Brannvesenet i Valdres rykker ut oftere enn det som er «vanlig». Men det varierer fra kommune til kommune.

Valdres: Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at brannvesenet i Valdres hadde totalt 260 utrykninger i løpet av fjoråret. Dette gjelder da alle former for utrykninger, også falske alarmer, og om nabokommuner har bedt om en hjelpende hånd. Nord-Aurdal hadde flest med 73 i tallet.

Bygningsbranner i Valdres

I hele Norge var det i fjor 86.253 utrykninger fra brannstasjoner. For å sette dette i perspektiv, så kan vi nevne at dette da blir ti utrykninger hver eneste time, døgnet rundt.

– På en gjennomsnittsdag hadde brannvesenet 236 utrykninger i Norge, men mange av disse var grunnet falske og unødige alarmer, informerer SSB i en artikkel knyttet til temaet.

I Valdres ble det i fjor registrert elleve bygningsbranner, og Aurdal-kommunene hadde fire hver.

Totalt i hele kongeriket ble det notert 3.079 bygningsbranner i fjor, og 1.831 av disse var boligbranner. I hele Oppland ble det registrert 145 bygningsbranner i 2017, der Gjøvik toppet med 26 stykker.

Antall per tusen

– En brann blir definert ut fra hvor den startet opp. Det betyr at selv om det er flere bygg og boliger innenfor et område som blir rammet, blir brannen bare talt en gang dersom arnested er den samme, opplyser SSB.

Det betyr at en brann som starter for eksempel i en bil, og som sprer seg til en bygning, ikke vil regnes som bygningsbrann i statistikken her.

Det er til dels store forskjeller i hyppigheten på utrykninger. SSB har målt antall alarmer opp mot innbyggertallet, og funnet at det på landsbasis var 16,3 utrykninger per tusen innbyggere i Norge i fjor.

Det betyr at brannvesenet i Valdres har flere utrykninger enn det som er vanlig. Men det varierer ganske mye. Nord-Aurdal har eksempelvis «bare» drøye elleve utrykninger per tusen. Og Vestre Slidre 9,4 alarmer per tusen innbyggere. De øvrige kommunene ligger over snittet, og Øystre Slidre har mest med 20,5 per tusen.

Utrykningstoppen

Dermed er det lett å rydde plass til «utrykningstoppen» i Norge. For helt på toppen finner vi Kvalsund i Finnmark, der det var hele 85 utrykninger per tusen innbyggere. Bykle i Vest-Agder er nummer to med 42 utrykninger per tusen. Øystre Slidre kommune er nummer 67 på «Utrykningstoppen» i Norge, mens Vestre Slidre er nede på 347. plass.

Opplands største «alarmkommune» er Øyer, der det var 203 utrykninger eller nesten 40 per tusen innbyggere. Minst hadde Sør-Fron kommune, med 8,6 utrykninger for hver tusen fastboende.

KommuneAntallPer tusen
Øystre Slidre6620,5
Etnedal2317,0
Sør-Aurdal5116,9
Vang2716,9
Nord-Aurdal7311,3
Vestre Slidre209,4

Kommentarer til denne saken