Gå til sidens hovedinnhold

Ståbrett - gøy for barna, kan svi på pungen for foreldrene

Artikkelen er over 5 år gammel

Er barnet under 16 år, kan foreldre få svi økonomisk ved en ulykke.

Smartboard, ståbrett, elektrisk tohjuling – barna digger det, men få vet at aldersgrensen er 16 år. Og skjer det en ulykke, er foreldrene ansvarlige, skriver Gjensidige Forsikring i en pressemelding.

- Det verste er en alvorlig ulykke som ikke dekkes av forsikringen. Foreldre er ansvarlig for barns handlinger, og kan derfor få store pengekrav mot seg dersom barnet skader en annen person. Det sier informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Etter at regjeringen åpnet for Segway, har salget av særlig «ståbrett» tatt av. Politiet og skolene observerer barn ned i 10-årsalderen på brett med topphastighet på over 25 kilometer i timen.

Fartssperre hjelper ikke

Forhandlere markedsfører brett med fartssperre, ofte omtalt som «foreldrekontroll». Den gjør det mulig å begrense maksfarten til 6 kilometer i timen. Dette er ikke nok til at regelverket gir grønt lys for å slippe barn under 16 år ut i trafikken.

- Det er for enkelt å trikse med fartssperren. Derfor kan foreldrene fortsatt risikere bot, miste førerkortet, eller i verste fall få et stort økonomisk krav mot seg, sier Eklo.

Ståbrett defineres ikke som motorvogn, og trenger dermed ikke registreres eller ha egen ansvarsforsikring.

Hva dekker forsikringen?

  • Tyveri, eller skade på selve brettet dekkes av innboforsikringen.
  • Skader på fører av brettet, kan dekkes gjennom barneforsikring eller ulykkesforsikringer.
  • Ansvar for skader på ander ting eller personer, kan dekkes av innboforsikringen.  

Hvorfor kan foreldrene bli sittende igjen med en millionregning?

- Vi kan se for oss ulike scenarier, alt etter hvem som er skadet, og hvem som har ansvaret. Skulle barnet skade andre sin eiendom eller andre personer, så er foreldre ansvarlige for barnas handlinger. Her kan det da bli regresskrav mot foreldrene om de har kjøpt brett og latt barna benytte dette ulovlig. Omfang, og om dette faktisk vil skje, avhenger av mange faktorer som alder, utvikling, atferd og økonomisk situasjon. Foreløpig har vi ikke hatt denne type problemstilling, men erfaringen tilsier at sannsynligheten er stor for at det vil komme en alvorlig hendelse der denne type spørsmål blir aktuelle, skriver Gjensidige i sin pressemelding. 

Innboforsikring

I innboforsikringen er det unntak for fysisk skade på ståbrett under bruk. Det betyr at de skadene vi får meldt inn, hvor det er bruken som er årsaken, ikke dekkes. Derfor er avkortning eller regress mot foreldre ikke en aktuell problemstilling under innbodekningen.

Flere fakta for selvbalanserende kjøretøy

  • Maksimal hastighet er 20 km/t.
  • Det er ikke krav om hjelm, men farkosten skal ha signalhorn eller ringeklokke, front- og baklys samt reflekser.
  • Kan brukes i sykkelfelt, på fortauer og gangfelt og på høyre side i vegbanen der fartsgrensen er under 60 km/t.
  • Det er ikke lov å snakke i mobiltelefonen mens man kjører.
  • Promillegrensen er som for bil: 0,2.

(Kilde: Statens vegvesen, og sendt som pressemelding fra Gjensidige Forsikring).

Kommentarer til denne saken