Mange «unge» pensjonister i Vestre Slidre

UNGE PENSJONISTER: Nye tall fra SSB viser hvor mange prosent av innbyggerne mellom 62 og 66 år som har tatt ut helt eller delvis alderspensjon. (Illustrasjonsfoto)

UNGE PENSJONISTER: Nye tall fra SSB viser hvor mange prosent av innbyggerne mellom 62 og 66 år som har tatt ut helt eller delvis alderspensjon. (Illustrasjonsfoto)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Av alle innbyggerne i Vestre Slidre som er mellom 62 og 66 år, så er det hele 44 prosent som har valgt å ta ut pensjon. Det er en stor andel.

DEL

Valdres: I Norge er det mulig å ta ut alderspensjon fra man er 62 år, selv om det er 67 år som er pensjonsalderen. Alt i alt er det 90.429 personer bosatt i dette landet som er i denne aldersgruppen. Av disse er det 26.983 som har tatt ut helt eller delvis alderspensjon. Det utgjør knapt 30 prosent.

– Ordningen er mer vanlig dess høyere utdannelse en har, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB) i en artikkel knyttet til temaet.

Høyere andel i Vestre Slidre

Det betyr at det er relativt mange førtidspensjonister boende i Vestre Slidre kommune. De ferske tabellene fra SSB viser nemlig at det er totalt 29 innbyggere herfra som er mellom 62 og 66 år. Av disse er det 16 som er yrkesaktive, og 13 som er helt eller delvis alderspensjonister. Dermed får vi en andel på 45 prosent førtidspensjonister i Vestre Slidre.

– Ikke alle ønsker eller har muligheten til å velge tidlig alderspensjon. Det er derfor et markert skille i andelen alderspensjonister i befolkningen rett før og etter 67 år, forteller SSB.

I hele Valdres er det mindre andel enn «vanlig». Totalt snakker vi om 321 personer i den aktuelle aldergruppen, og av disse er det 90 som har tatt ut helt eller delvis pensjon. Det er 28 prosent.

Flere menn enn kvinner

– Det er flere menn enn kvinner som tar ut alderspensjon tidlig. Dette skyldes blant annet at en større andel av kvinnene mottar uføretrygd eller offentlig AFP, skriver tallbyrået.

– I tillegg er det flere av kvinnene som mangler tilstrekkelig opptjening av pensjon for tidlig uttak, legges det til.

Til forskjell fra NAV sin statistikk, som teller mottakere per kvartal, så teller SSB antall alderspensjonister gjennom hele året.

Mest og minst

På landsoversikten har vi 426 kommuner som er sortert etter andelen med førtidspensjonerte. Både i toppen og bunnen finner vi her småkommuner, der det er få mennesker i den aldersgruppen. Så det blir jo nesten kuriøst å nevne at vesle Utsira kommune i Rogaland topper listen med alle tre personer i denne aldersgruppen som førtidspensjonister. Vestre Slidre er helt oppe på 16. plass her, mens Øystre Slidre er nummer 370 og sist i Oppland med knapt 22 prosent.

På sisteplass i Norge kommer tre småkommuner som ikke har en eneste førtidspensjonert person mellom 62 og 66 år. I Oppland er det Søndre Land kommune som har størst andel førtidspensjonerte, med en andel på nær 46 prosent.


KommuneTotaltFørtidspensjonAndel
Vestre Slidre291344,8
Sør-Aurdal551832,7
Etnedal29827,6
Nord-Aurdal1323425,8
Vang16425,0
Øystre Slidre601321,7

Artikkeltags