Gå til sidens hovedinnhold

Valdresdame ble oppringt av «helsevesenet» – de ba om kortnummer og egenandel på koronatest

– Dette er det frekkeste jeg har vært ute for, sier valdresdama i 40-årene, som advarer mot covid-19-svindel på høgt nivå.

Valdres: Det var i forrige uke at valdresdama, som ønsker å være anonym, fikk en telefon om at hun var en såkalt nærkontakt av en person som hadde testet positivt på covid-19.

Klassifisert informasjon

Oppringeren presenterte seg, med et tilsynelatende vanlig norsk navn, og sa; «God dag, ifølge systemet vårt har du sannsynligvis vært i nærheten av noen som har testet positivt for covid-19. Dette betyr at du derfor må isolere deg i sju dager og ta en covid-19 test», forteller dama, som spurte oppringeren hvem denne personen var – naturlig nok.

Oppringeren fortalte videre at det kunne han ikke fortelle meg. «Det er klassifisert informasjon. Men du må testes i løpet av de neste 72 timene. Kan jeg bare få postadressen din, slik at vi kan sende deg et sett?», sa han.

Ville ha kortinformasjon

– Jeg må innrømme at jeg syns det hele var noe merkelig, men jeg ga han adressen min, men da han i tillegg spurte om et kortnummer, så han kunne fullføre dette og sende settet til meg, så fattet jeg mistanke om at det her var ugler i mosen, forteller dama videre.

– Jeg beholdt roen og unnskyldte meg med at jeg trodde det var helt gratis å ta en covid-19-test. Da fikk jeg til svar at det var det ikke.

– Det er et engangsgebyr på 50 kroner, for sett og testresultater. Kan du lese opp det lange kortnummeret for meg når du er klar, fortsatte han.

Sa det var straffbart

– Jeg svarte videre at dette var veldig merkelig, og at jeg ikke trodde på han. Da giret oppringeren opp et par hakk og svarte:

– Jeg er redd for at du må det. Kan du gi meg kortnummeret? Det er straffbart for ikke å overholde disse prosedyrene, la han til.

– Jeg la på røret, etter at magefølelsen tilsa at dette var et utspekulert forsøk på svindel. Vi må tilsynelatende forberede oss på slike telefonsamtaler. Eldre og sårbare personer vil gå på denne tilsynelatende troverdige telefonsamtalen, sier dama, som oppfordrer folk til å fortelle særlig våre eldre, så de ikke blir lurt.

Må bekjentgjøres

– Ringer de deg, så noter telefonnummeret og ring politiet og anmeld forholdet. I mitt tilfelle var samtalen fra et ukjent nummer, men det kan det jo ofte være når personer i slike utsatte yrker som helsevesenet ringer deg opp, avslutter dama, som syns det er viktig at denne type svindel blir gjort kjent for folk.