ULL: Tone Tobiasson selv på skitur i nærheten av Yddin, ikledd Ulvang-genser, ullundertøy og ullanorakk som er vevd på en spesiell måte slik at den er vindtett og delvis vannavstøtende. Foto: Privat
Les også
ULL: Tone Tobiasson selv på skitur i nærheten av Yddin, ikledd Ulvang-genser, ullundertøy og ullanorakk som er vevd på en spesiell måte slik at den er vindtett og delvis vannavstøtende. Foto: Privat
Eneste elev: Det er et halvt år siden Anja Kulterud var eneste hedøl fra sitt årskull som starta ved Valdres vidaregåande skule. Hun mener det er viktig at det finnes et bredt skoletilbud også på bygda. Foto: Arkiv/Linn-Helene Larsen
Skriveglad: Finn Olav Teslo setter pris på ei god bok, men skriver aller helst sjøl. Foto: Arkiv/Bjørn Karsrud
TUSENKUNSTNER: Espen i snekkerbua, der han blant annet bearbeider skaft til kniver og økser. I det vesle huset finnes mangt og mye, masse forskjellig verktøy og råvarer til bruk i det han skaper.
SKIPSELEKTRIKER OG LØYPEKJØRER: Øyvind Bergene kjører løyper på fritida.
SJEKKER OM DET ER MAT NOK: Kåre Hagen sjekker fuglehuset utenfor eget hus.
På to hjul: Lars Baardsgaard sørga for å gjøre Valdres til fast møteplass for gamle Indian-ere for ti år siden og har også etter den tid trofast stilt opp på arrangørsiden. I sommer var han pølsekoker og måtte la 1936-modellen stå parkert ved hytta i Ranheimsbygda. Samtidig sykla sønnen Erik Baardsgaard Offroad Valdres med to venner for femte gang. Foto: Ingri Valen Egeland
Snart kan utbedringa starte opp: Rett før jul ble båten fraktet fra opplaget på Lo og enn så lenge fått plass på Tveit Gård hos Aud og Per Einar Tveit. I oppussingstida vil det bli bygget «en hall» over den som vil gjøre det mulig å jobbe på den året rundt. Mikael Fønhus (f.v.) og Gunnar Modén håper å få med en gjeng dugnadsarbeidere med spesiell interesse for farkosten.Foto: Torbjørn Moen
Heimekoselig: Eier og driver av Cafe Husfliden, Wenche Dokken Bergli (t.v.) og svigerdatter Ingeborg Beret Moen trives godt i hverandres nærvær. De har satset mye på maten i tillegg til å bygge opp en heimekoselig atmosfære i lokalene.
Leikegrind: Brødrene vokste opp på Beitostølen med Jotunheimen som boltreplass i barndommen. Her er Christian på vei opp ei fjellside ved Synshorn. Foto: Frederick Kihle
Fornøgde: Etter at Norge åpna opp igjen etter nedstengninga i vår har trafikken på tretopphyttene i Hedalen vært formidabel. Ikke rart daglig leder Karsten Øyhus og styreleder i Fosstopp AS, Tor Ingar Nordby, er fornøgde. Foto: Ola Onstad
Sangglad valdris: Sopran Anne Hilde Grøv. Foto: Privat
STOR OPPLEVELSE: Styreleder Tove Linnea Brandvik (tv) og direktør Astrid Nyquist ble hjertelig mottatt av et engasjert kongepar på Slottet 6. november. FOTO: Erik Lundby
Typisk teamwork: Skudshorn, eller Skusshødn om du vil, teikna av Wilhelm Maximilian Carpelan i 1819, på veg heim til Christiania. Seinare vart teikninga handkolorert av F.E. Werner og trykt av A.M. Spong, fekk lang bildetekst av P. Chr. Asbjørnsen og vart fotografert av Nasjonalmuseet. Ikkje berre ein manns verk altså.
ØRNA: Selve sjefen holder øye med oss fra høyden. Ørna er så imponerende i vesen, størrelse og holdning at den selvsagt må ha magiske evner.
TRIVELIG: Ragnhild og Tron ved kjøkkenbordet inne i hytta på 70 kvadratmeter, bygd i 1983.
Ved elvebredden: Kåre Kompelien blar i «Drama i Valdres», som kom i høst. Her sittende ved Neselva. Strie strømmer i vassdrag rundt om i dalføret har krevd mange liv oppigjennom. Andre har imidlertid unngått drukningsdøden, takket være imponerende heltedåder. Dramatikk har på ingen måte vært mangelvare i etterkrigsåra fra 1945-1970, som er perioden forfatteren har tatt for seg i boka, som har undertittel «Fra flyulykker og branner til påskedrama og drukningsdød». Foto: Ingri Valen Egeland
50/50 mjølk og rømme: Med ei slik blanding er det ikke rart rømmegrauten på Gomobu blir kraftig og god.
SAMLER PÅ MODELLER: Eric Lunde har mange biler i glasskap på hobbyrommet. Her holder han fram en International lastebil.
Mange smaker: Sara Siwarmalka serverer etiopisk mat, men også norske, asiatiske og afrikanske retter. Her viser hun fram en «mangfoldig» tallerken med etiopiske spesialiteter.
Herleg utsyn: Frå toppen av Kjølafjellet (1225 m) mot Sør-Jotunheimen. Frå Bitihødn (t.v.), så blant anna Galdeberg, Torfinnstinden, Kalvehøgdene, Rasletind, Tjørnholstinden, Surtningssue (bak), Besshøe og Gråhøe (t.h.).
Stor innsats: Vasetløypene har alene ansvar for kjøring av omkring 130 kilometer med løyper i Vaset-området. De disponerer nå to maskiner. Her ser vi en gjeng med entusiaster fotografert sammen med løypemaskinen som ble ervervet i fjor. Oppe på beltet t.v. Sverre Flatmo, dugnadsansvarlig i Vasetløypene, og på beltet til høgre, Ole Gilbo, som representerer hytteeierne i styret. I front ser vi de tre løypekjørerne, f.v., Erik Gudheim Hansen, Stein Jørgen Gudheim og Lage Westerbø.
Klar til julekos: De fleste kakene er klare, noen nisser og juleblomster er funnet fram. Berit Åsli er snart klar til jul. Foto: Ola Onstad
Skuespillerspire: Jakob Blix-Nilsen har teater som sin store hobby og har nå fått en framtredende rolle i Ung i Valdres-musikalen. Ved siden av å gå første året ved studiespesialisering på Valdres videregåande skule, jobber han også hos Elkjøp på Leira. Foto: Arkiv/Geir Norling
SKIFERPRYD: Messinglav på den gamle kirkegårdsmuren vitner om mange års bruk som sitteplass og utkikkspost for fugler. Den solbelyste skiferen med fugleskitt gir tilgang på både mineraler og gjødselstoffer. Foto: Thor Østbye
Kjente trakter: Ken André Ottesen godt synlig i bybildet på Fagernes med oransje Toten-kaps. Totningen er «mett av gode minner» fra Valdres og tilbrakte mange helger og feriedager i dalføret i oppveksten. Morfaren bygde i si tid hytte på Vaset. Familiehytta ble mye brukt, sommer som vinter.
RAKFISKLAG: Harald (tv), Gro, Inger Marie, Sigrid og Bjørn kunne kose seg med velsmakende mat og ditto drikke denne lørdagskvelden under festivalen i fjor.
SPONTAN TEKNIKK: For tida er Ivar veldig glad i å male akvareller. – I denne teknikken ligger øyeblikkslyrikken, mener han.
DET POLITISKE LIVET: Den ferske boka til Anne Mette Strand inneholder mye lokalhistorie, som det har vært skrevet svært begrenset om. Men boka er også en biografi over broren til hennes bestefar, Erik Strand, som var både ordfører i Nord-Aurdal og stortingsrepresentant for Senterpartiet.
Augesteinen: Ein Volvo Amazon, 1966-modell, som onkelen Gunnar kjøpte på 1960-talet er ein del av bilsamlinga til Arve Lokreim.
GAMLE KJENTE: Under utstillinga i Beitohallen, ved portrettet av Anna Stordahl, traff Per Lundgren (th) igjen sine tidligere kollegaer fra Beitostølen Helsesportsenter, Harald Larsen og Inge Morisbak.
Skreddersøm: Kjetil Gjerdalen (t.h.) har benytta Tveitabru til mye gjennom byggeprosessen. Her ser vi kjøkkenløsninga og benkeplata som Kjetil beskriver som en perle i det hele. Prosjektkoordinator Eirik Lothe fra Tveitabru syns det har vært et spennende oppdrag å få jobbe med.
Rådgiver: Erik W. Lothe kommer ofte inn i bildet når hytta skal innredes og utformes og bistår med å diskutere løsninger og muligheter for kundene.
På trammen: Irene på hyttetrammen med barna Eirik og Jenny. Foto: Privat
Travelt: Dagene går stort sett med til skole, jobb og musikk for Margrete. Foto: Privat
Side om side: Guro Kleven Hagen med Ketil Bjørnstad foran klaveret inne på låven på Piltingsrud Gård. Tidligere i år ga de ut album sammen, og i sommer holdt de slippkonsert under Valdres sommersymfonini. Samarbeidet har leda valdrisen inn i et nytt musikalsk landskap.
Spesielt forhold: Ketil Bjørnstad frekventerte Valdres i unge år og har delt beskrivelser fra dalføret i romanform. Det siste tiåret har en valdris fanget oppmerksomheten hans musikalsk og menneskelig. Faktisk har komponisten og pianisten komponert en rekke stykker med fiolinist Guro Kleven Hagen fra Fagernes i tankene. Det resulterte i albumet «The Personal Gallery» tidligere i år.
MOTORNERDEN: Her jobber Ernst med en 350 Norton International. – Denne er veldig spesiell. Det er ikke mange av disse i Norge. Dette er nok en motor fra 1946-1947, som jeg overhaler for en kar fra Kristiansand, forteller han.
På glansa papir: Rolf Vold (t.v.) ved sin «kalenderpike», en Harley-Davidson fra 1916, sammen med Arne Bjørn Hoel, løpsleder i Norsk Indian Klubb og ildsjel, som blant annet har bidratt sterkt til å gjøre den hundre år gamle bensinbua rett bak dem til en tidsriktig Tiger-stasjon.
EIERE I DAG: Erlend Nikolai (t.v.) og Carl Christian Berg.
Stort areal: Jordene på Søre Bøe er plantet til med solbærstiklinger som har vokst seg store, og arealet på begge sider av lokalvegen utgjør til sammen 70 mål. – Under gode forhold kan det høstes tonnevis med solbær herfra, forteller Eirik Erikson Berge. Det er praktutsikt fra jordene på Søre Bøe.
Hektisk: Line Margethe Svien begynte som daglig leder ved Tyinkrysset Fjellstue ved årsskiftet, men på grunn av koronapandemien kunne de ta imot de første gjestene først 20. juni. Siden har det vært hektiske dager.
Nostalgisk sted: Jugendhuset på Veigård sto ferdig i 1912 og er både staselig og nostalgisk. Nå håper Kari Albertsen Sørbøen (t.v.) og Sjeba Slot at turistene vil oppdage stedet.
HENGER HØYT: Kristian hjemme i stua på Bagn. På kaminen ser vi Sønstebyprisen til høyre, mens det synlige beviset på at han har fått forsvarsmedaljen med laurbærgren står ved siden av.
HJERTEBARNET: På Bagnsbergatn, i strålende solskinn en av årets vakreste maidager. Det var ikke fullt så fredelig her i aprildagene i 1940. Kristian har lagt ned en enorm innsats for å få stedet erklært som nasjonalt krigsminne. Foto: Morten Stensby
Mot Jotunheimen: Pause ved toppvarden, med tindane nord for fjellsjøen Bygdin i bakgrunnen.