Valdresrussen med krafttak mot kreft også i år

Russen: Torsdag 12. mars vil russen ved Valdres vidaregaånde skule støtte kreftforenings arbeid med å ha en innsamling. De starter etter skolen fra klokka 16.00 og vil være rundt omkring i hele Valdres. 

Russen: Torsdag 12. mars vil russen ved Valdres vidaregaånde skule støtte kreftforenings arbeid med å ha en innsamling. De starter etter skolen fra klokka 16.00 og vil være rundt omkring i hele Valdres.  Foto:

Kreftaksjonen «Krafttak mot kreft» er i full gang, og årets tema er «Kreftformer som få overlever». Også Valdresrussen vil engasjere seg i dette arbeidet.

DEL

Leira: Torsdag 12. mars vil russen ved Valdres vidaregaånde skule støtte kreftforenings arbeid med å ha en innsamling. De starter etter skolen fra klokka 16.00 og vil være rundt omkring i hele Valdres.

Kommer på døra

– Om noen ikke får besøk på døra, så er det mulig å vipse til nummeret 441114, opplyser aksjonskomiteen ved Siri Lill Kristiansen. Vipsnummeret har navnet KMK Valdres vgs., der KMK står for Krafttak mot kreft.

– Krafttak mot kreft foregår i mars hvert år. I år besøker nærmere 25 000 bøssebærere norske husstander fra 7. til 15. mars. Vi samler inn penger til viktig kreftforskning og til tilbud til de som er berørt av kreft. En stor andel av våre bøssebærere er russ, i tillegg til bygdekvinnelag, frivilligsentraler, andre lag og foreninger og bedrifter, opplyser Kreftforeningen.

Digital innsamling allerede nå

– Fram mot bøsseaksjonen 12. mars 2020 ønsker vi i Valdresrussen å starte en digital innsamling, for å samle inn mest mulig til Krafttak mot Kreft, opplyser Valdresrussen. Du kan støtte saka her.

Tre av fire overlever

"I dag overlever tre av fire nordmenn kreft, men bak statistikken skjuler det seg store forskjeller. Det er fremdeles flere kreftformer som svært få overlever. Lungekreft og bukspyttkjertelkreft er blant disse.

To av ti overlever lungekreft og én av ti overlever bukspyttkjertelkreft. Derfor samler vi i år inn penger til kreftforskning for å bidra til at flere overlever, og til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende", skriver kreftforeningen på sine heimesider.

Flere årsaker

"Det er flere årsaker til at noen kreftformer har lav overlevelse. Disse kreftformene oppdages ofte for sent fordi de har diffuse symptomer og ikke en kul som kan kjennes ved en sjekk.

Kreften er dermed kommet langt når den først oppdages, og mange har spredning på diagnosetidspunktet. Noen kreftformer er også spesielt utfordrende å behandle, fordi svulsten ligger så vanskelig til at kirurgi ofte ikke er et alternativ."

Artikkeltags