Gå til sidens hovedinnhold

Turtips i mørket

Artikkelen er over 4 år gammel

Naturopplevelsene kan være magiske i mørket. Her er tips til aktiviteter i mørketida.

Det blir stadig mørkere om kveldene. Snart stilles klokka og dagslyset krymper til noen timer midt på dagen. En del syns det er litt ekstra tungt å komme seg ut vinterstid. Her er noen tips til turaktiviteter i mørket.

Nærtur i måneskinn
Når det er klarvær og fullmåne, og kanskje litt hvitt på bakken, da er naturen et trolsk og stemningsfullt sted. Hodelykta kan ligge igjen hjemme, for nå er det månen som viser veg. Den myteomspunnede lyskula, som har vært gjenstand for så mye overtro. Ta en tur med din egen skygge, og lag dine egne historier.

Refleksløype
Barn liker å være ute, og ekstra spennende blir det med en tur i mørket, med hodelykt på. Lag en refleksløype for de små. La de lete seg fram til neste post – fra tre til tre innover i skogen. En annen utfordring kan være å gå uten lys i ukjent og ulendt terreng, ved holde i et tau og føle seg frem med foten. Eller klatre opp i et tre. Lytte etter lyder i mørket, eller gjenkjenne stjerner og stjernebilder. Det er mye å lære, selv i mørket. Avslutter man med et bål under stjernehimmelen, kanskje et eventyr og litt varm kakao, og så er varige turminner skapt.

Ladetur i nordlys
App med nordlys-varsel har blitt populært blant mange. Flere ganger i høst har magisk nordlys danset over himmelen i Valdres. Det er få naturfenomen som fascinerer oss like mye som nordlyset. Det er himmelens stille fyrverkeri. Nordlys har igjennom historien vært opphav til mange myter og overtro. I gamle dager ble nordlyset sett på som et varsel om straff fra gudene og dårlige tider. Nå er nordlyset en velkommen venn, en skjellsettende energiladning i grønt. Dra til den mørkeste plassen du vet om, og la nordlyset lade deg opp.

_______

Husk også å kikke innom Valdresturforumet for å finne gode turer for deg og familien. Klikk HER for å se en liste over beskrivelser av fine fotturer.

Kommentarer til denne saken