Gå til sidens hovedinnhold

Vang, Etnedal, Sør-Aurdal og Vestre Slidre bekrefter vaksineringsstart mot Covid-19 neste uke

Flere kommuner bekrefter onsdag at de kan starte med vaksineringen mot Covid-19 neste uke.

SØR-AURDAL: Sør-Aurdal meddeler at de får 15 vaksiner i Sør-Aurdal, og at vaksineringen starter på Sør-Aurdalsheimen, og de som står først i prioriteringsrekkefølgen er blitt kontaktet. Dette som følge av at beboere på sykehjem og bo- og servicesenter er 1. prioritert i rekkefølgen over hvem som blir vaksinert.

10 doser i Vestre

Siw O. Fosheim, kommuneoverlege i Vestre Slidre bekrefter at også de har fått klarsignal til å starte vaksineringen neste uke, og de får 10 doser i første omgang.

Kommuneoverlege i Vestre Slidre, Marit Tuv, forteller at også de kan starte med vaksineringen på Vangsheimen neste uke. Hun ønsker ikke å oppgi hvor mange doser den første leveransen kommer på, men at de som i de andre kommunene starter på sitt lokale sykehjem.

I løpet av onsdagen ble det kjent at helsepersonell rykker fram i prioriteringskøen grunnet betydelig fare de neste ukene for lokale utbrudd, samt bekymring for importsmitte og mutasjoner.

5+1 doser per glass

FHI har også besluttet, etter en prosess med legemiddelverket, at de vil anbefale bruk av vaksinerestene som er igjen i glassene Pfizer-vaksinen kommer i, etter at man har brukt fem doser. Det skal være mulig å få seks doser ut av glassene, selv om det er definert til at de inneholder fem doser. Tuv sier de vil vurdere å sette en sjette dose til helsearbeiderne.

Fem doser, men vet ikke når

I Etnedal forteller kommuneoverlege Tor Inge Kristianslund at han vet de får et glass med fem doser, og at de kan starte med vaksineringen neste uke. Han vet derimot ikke eksakt dato for vaksinestart.

Har ikke fått beskjed

Kommuneoverlege Per Einar Jahr i Nord-Aurdal kommune sier onsdag ettermiddag at de per nå ikke har fått signal om når vaksinen er i hende.

– Vi skal etter planen få varsel 5 dager før mottak.

Arild Jacobsen i Øystre Slidre opplyser onsdag ettermiddag at de foreløpig heller ikke har fått beskjed om når de kan starte vaksinering.

– Jeg sjekket mailen sist for 10-15 minutter siden, og da hadde jeg fremdeles ikke fått noe. Jeg hører rykter om at det er i uke 1, men vi har ennå ikke hørt noe.

Slik skal fordelingen foregå

De som får vaksinen, skal få den to ganger. Den andre dosen skal gis etter 21 dager. Men kommunene kan ikke få tilsendt begge dosene en innbygger trenger samtidig: Pfizer-vaksinen har kort levetid, og holder bare fem dager etter at den er opptint for å sendes til kommunene. Leveringen skal foregå ukentlig, og de første ukene vil leveringen være noe mindre da kun første dose skal gis. Fra uke fire vil det bli sendt ut det dobbelte, da man kan starte med å sette dose to på de første som ble vaksinert, forklarer Geir Bukholm i FHI til VG.

Han utdyper videre at noen sikkert vil være for små til å få hver eneste uke, og at det da må lages en justering så det jamner seg ut etter hvert.

Ifølge VG ser oversikten over fordelinger av doser i uke 1 slik ut i Valdres-kommunene:

KommuneDoserGlass
Vang51
Etnedal51
Sør-Aurdal153
Vestre Slidre102
Øystre Slidre153
Nord-Aurdal306

Dosene i denne tabellen er ikke medregnet den eventuelle sjette ekstra dosen som kan brukes. Man regner normalt 5 doser per glass.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk forklarer det slik:

  • Vaksine-hetteglassene inneholder nok til fem doser
  • Hver dose er på 0,3 ml
  • Fem doser tilsvarer 1,5 ml, altså skal det være 0,75 ml igjen i glasset
  • Noe blir brukt fordi sprøytespissen ikke blir tømt under injeksjonen

Kommentarer til denne saken