Gå til sidens hovedinnhold

Vang har fått sitt første smittetilfelle. Kommuneoverlegen beroliger

Det var bare et tidsspørsmål. Nå har Vang fått sin første positive koronatest. – Når den først skulle komme, så er jeg glad vedkommende bare hadde en eneste nærkontakt, sier kommuneoverlege Marit Tuv.

Vang: – Det er en positiv prøve hos en person som har vært i innreise-karantene, opplyser hun. Vedkommende har altså ankommet Vang direkte fra utlandet., og fulgt prosedyrene om å la seg teste etter ankomst.

Fikk svar lørdag

– Testen ble tatt i går. jeg fikk svaret klokka 14 i dag, opplyser Marit Tuv, som akkurat nå har legevakt på Fagernes.

–Pasienten er i isolasjon på egen bopel, og vil være det i de neste ti dagene. Vedkommende har som sagt kun en eneste nærkontakt i Vang. Pasienten har ikke vært ute blant folk i Vang over hodet. Nærkontakten, som også er kommet fra utlandet, ble rutinemessig testet i går, fredag. Den testen var negativ. Vedkommende er satt i karantene og vil bli testet på nytt på mandag, sier Marit Tuv.

– Hvor redde skal folk i Valdres være nå?

– Som kommuneoverlege er jeg ikke mer bekymret i dag enn jeg var i går. Den største endringa er at vi ikke lenger er en hvit flekk på kartet. Jeg må si at når vi først skulle få et tilfelle, så kunne det ikke være mer håndterbart enn dette.

– Vang får sitt første tilfelle samtidig som ti kommuner på Østlandet stenges ned, og et mutert virus er påvist. er det tilfeldig?

– Alt jeg vet så langt tilsier at det er en ren tilfeldighet.

– Pasienten er kommet inn fra utlandet. Er det grunn til å frykte av vedkommende har det muterte viruset fra England?

– Det tror jeg ikke. Vedkommende kommer ikke fra England. Så mye kan jeg si.

– Lev som før

– Hvilke råd vil du gi til innbyggerne i Vang?

– Lev som før. Følg smittevernrådene. Med andre ord, hold avstand og bli hjemme om du føler deg dårlig. Jeg tror faktisk det kan være sunt for oss i Vang å få en påminnelse om at ingen del av Norge er en isolert øy.

– Vil den positive testen bli undersøkt i forhold til hvorvidt det er mutert virus det er snakk om?

– Jeg har snakket med Folkehelseinstituttet i kveld. De sier at pasienten kommer fra et land som sannsynligvis ikke har det muterte viruset. Om det blir undersøkt eller ikke er ikke opp til meg å avgjøre.

Les mer

– Ingen indikasjoner på at det muterte koronaviruset har kommet til Valdres, men det er absolutt tida for å være ekstra årvåken

Kommentarer til denne saken