Satser på utegris fra Vang

Det gode liv: Raymond gir grisene sine grønnsaker og minimalt med kraftfôr.

Det gode liv: Raymond gir grisene sine grønnsaker og minimalt med kraftfôr.

Artikkelen er over 1 år gammel

Folk vil ha kjøtt fra glade og friske dyr. Derfor har Raymond Holien Eltun startet med utegris fra Vang.

DEL

Vang: Han har 800 sauer og lam på utmarksbeite i fjellet, som han sanker til slakting fra den 25.

Noe helt nytt

Har har store beiteressurser tilgjengelig i fjellet. For å utnytte disse og prøve noe nytt, bestemte Raymond Holien Eltun seg for å starte opp med gris denne sommeren.

Det skulle være gris som gikk ute hele tida fram til slakting. Som sagt, så gjort. Han fikk tak i smågris fra Nortura, som ble kjørt direkte opp til bondens stølsbeite i Skakadalen.

Gått i Skakadalen

Der har de gått på et 60 måls beite i hele sommer. Dyra har hus de kan gå inn i, gjørmebad til avkjøling og beskyttelse mot sola, og de beiter på gras, vier og blir fôret med grønnsaker og tilpasset kraftfôr.

– De er artige og sosiale dyr, og de har hatt en flott sommer ute i Skakadalen. Tanken er at de skal gå ute fram til de er slaktemodne i oktober. Jeg sender dem til Nortura og videre til Reboli for skjæring og pakking. Grisene selges som hele og halve slakt og kan skjæres ned etter ønske. Halvparten av dyra er allerede bortbestilte til lokale og til hyttefolk, forteller 33-åringen fra Øye.

Lærering

Han er med i en værring sammen med faren og to andre sauebønder. Her deler de verdifulle kunnskaper og erfaringer, og driver langsiktig avl av Norsk hvit sau. Raymond forteller at han har fått nyttige tips fra kollegaene som han bruker i egen drift.».

Kjøtt fra sunne dyr

– Vi ser at folk blir begeistret for bilder av glade, friske og sunne dyr som går ute i vakker natur og gjerne har en god historie knyttet til seg. Stadig flere forbrukere vil vite hvor maten kommer fra. De vil vite om dyra har gått ute på naturbeite, har hatt en sunt og godt liv, rett og slett har vært lykkelige dyr. Det virker også inn på smaken, så enkelt.

50 griser på sikt

Raymond Holien Eltun merker seg at særlig mange hyttefolk støtter opp om den lokale matproduksjonen.

– Målet på sikt er å ha rundt 50 griser. Jeg ønsker også å øke med sau, til tross for at det for tiden er overproduksjon av lammekjøtt på markedet. Der må både forbrukere og matvarekjedene gjøre en innsats, slik at lammekjøtt kan bli et helårsprodukt, sier bonden fra Øye.


Artikkeltags