Der nye muligheter skapes

Godt samarbeid mellom alle parter: (f.v.) Elisabeth Øraker fra ungdomsteamet i NAV, Bjørn Ivar Østgård, lærling, Morten Romslo eier av Romslo Mekaniske, og Bjørnar Gram Knutsen, lærling.

Godt samarbeid mellom alle parter: (f.v.) Elisabeth Øraker fra ungdomsteamet i NAV, Bjørn Ivar Østgård, lærling, Morten Romslo eier av Romslo Mekaniske, og Bjørnar Gram Knutsen, lærling.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det gode samarbeidet mellom Ungdoms-teamet i NAV, Fagopplæringskontoret og bedriften Romslo Mekaniske viser at ingen unge trenger å falle utenfor arbeidslivet, så lenge lokale bedrifter er villige til å gjøre en opplæringsinnsats.

DEL

VANG: Av forskjellige grunner hender det at unge mennesker faller utenfor arbeidslivet – også uavhengig av utdannelse. I slike situasjoner er det viktig å finne en vei inn i varmen, noe som er hovedfokuset til Ungdoms-teamet i NAV Valdres. Ungdoms-veileder Elisabeth Øraker påpeker at oppgaven derimot er umulig uten hjelp fra lokale bedrifter:

– Skal vi lykkes i vår jobb må vi ha arbeidsgivere som lar seg engasjere i ungdommen. Det å ha næringslivet, både store firmaer med mange ansatte, samt enkeltperson-foretak med kun én ansatt som går inn i det med hud og hår, er helt avgjørende. Samfunnet er avhengig av slike ildsjeler.

Skaper nye lærlingplasser
Øraker trekker fram Morten Romslo fra «Romslo Mekaniske» som et kremeksempel på hvilken enormt positivt innvirkning selv én person kan ha:

– Morten tar tak og ser ungdommen. En fantastisk type, utrolig pedagogisk, godhjerta, ekte og engasjert, skryter Øraker, etter at Romslo nå de siste par årene har tatt til seg de to 24-åringene Bjørn Ivar Østgård og Bjørnar Gram Knutsen, og ordnet så de går i lære hos han.

Fra usikkerhet til fagbrev
Bjørn Ivar og Bjørnar har forskjellig bakgrunn, men begge var usikre på hva de skulle gjøre videre. Gjennom ungdomsprosjektet Ung Energi, ledet av Øraker, ble guttene tatt tak i og Bjørn Ivar fikk drømmen oppfylt om å starte på fagbrevet som industrimekaniker. Bjørnar ble inkludert et halvt år senere – fordi den første sa ifra til Romslo at han hadde en kamerat som trengte «noe å gjøre».

– Jeg begynte i lære her for 1,5 år siden, og takket være Morten skal jeg nå ta fagbrev som industrimekaniker etter sommeren, forteller Bjørn Ivar.

Bjørnar, som først jobbet 1,5 år på G-sport, kom til Romslo Mekaniske i august i fjor, hvorpå han oppdaget en tidligere ukjent glødende interesse og talent for sveising:

– Med Morten som læremester har jeg fått sveisesertifikat, og skal snart ta sveiserfagbrevet.

God pedagogisk innsikt
Begge guttene er enige i at Romslo er en meget habil, kunnskapsrik mentor, og selv har han en klar formening om hvordan læring optimaliseres:

– Du må gi lærlingene et ansvar slik at de kan prøve og feile, samt at du må ha god tålmodighet og være rolig. Da lærer de, og resultatet blir bra.

Krevende, men givende
Romslo legger ikke skjul på at det som enmannsbedrift er krevende å ha folk i arbeid, spesielt i begynnelsen:

– Du må være til stede hele tiden for å passe på, og med alt roterende utstyr som vinkelkutter og dreiebenk gikk jeg jo litt engstelig rundt og lurte på om alt gikk bra. Men nå er de begge blitt så drevne at dette ikke lenger er et problem, sier Romslo.

– De er jo veldig spesielle, greie gutter som gjør det de skal, stiller på jobb, aldri noe trøbbel. De følger opp og ser verdien av det.

Et ønske om å hjelpe
Romslo er mannen som allerede etter en halvtimes møte med Bjørn Ivar angående lærlingplass helt gratis ga fra seg bilen sin for at Bjørn Ivar lettere skulle komme seg til og fra jobb. Denne bilen har nå gått i «arv» til Bjørnar.

Mye av motivasjonen til å være hjelpsom får Romslo av å vite at han bidrar i lokalsamfunnet.

– Spesielt her på bygda hvor det er vanskeligere fordi det er få som driver med læreplasser. Når folk som et resultat av dette til slutt må flytte ut av bygda for å lære seg det de må, er det jo helt meningsløst – i hvert fall for de som ønsker å være her. Da er det mye bedre å hjelpe til. Det gleder meg å se at de vokser på å inkluderes her.

Én ble til tre
– Før gutta kom drev jeg bedriften alene, og kunne derfor ikke påta meg så mye arbeid, men nå som de har fått sertifikatene kan vi ta større og flere jobber. Enda bedre blir det når fagbrevene er i boks, sier Romslo, og forklarer at jo mer de lærer, jo mer kunnskap de tilegner seg, jo mer blir de også selvstyrte og en ekte ressurs for bedriften.

Veien videre
Også etter at lærlingene ikke lenger er lærlinger, vil Romslo fortsette å ha Bjørn Ivar og Bjørnar fast ansatt hos seg, noe de begge er svært fornøyd med. Resultatet er at bedriften vokser, og framtidsplaner er i prosess.

– Vi har hatt mye samarbeid med Kvismo Sag. Jeg har snakket med Tom Kjetil og Kjell Magne om å kunne bygge et verksted på industriområdet der nede, hvilket vil kunne medføre mye positivt for alle inkluderte parter. Forhåpentligvis kan vi starte byggingen allerede nå til høsten, slik at verkstedet står ferdig første halvdel av 2017, sier Romslo. Når alt er på stell og alle har funnet sin faste plass på det nye stedet, håper Romslo å kunne samarbeide mer med NAV:

– Hvis vi har plass kan vi da gjerne ta inn et par ungdommer som kan komme et par dager i uka, hvis de er interesserte.

– Så du skal ikke kutte ut generøsiteten nå som du har funnet disse to?

– Nei, nei, er det noen som trenger noe å gjøre der ute, så kan de være med å sveise litt eller hva som helst som passer, smiler Romslo.

Oppfordring til andre
– Jeg mener andre bedrifter bør ta til seg og hjelpe de vi har her lokalt, samarbeide med NAV og utnytte de ressursene vi har her. Det er sikkert mange unge som går rundt og ikke vet helt hvor de skal gjøre av seg, så det er utrolig viktig å få dem i arbeid. Som med Bjørnar er det sikkert flere som gjennom en slik læreplass plutselig finner noe de brenner skikkelig for, noe som øker motivasjon, gir dem lyst til å motta lærdom, lese, og i det hele tatt gir dem en meningsfull retning å følge her i livet, avslutter Romslo.

 

Artikkeltags