Forventer full vannforsyning til helgen

Artikkelen er over 2 år gammel

Lekkasje er lokalisert og og vannet på vei tilbake.

DEL

Nord-Aurdal: En større lekkasje er lokalisert i nærheten av Danebu, og teknisk drift i Nord-Aurdal kommune jobbet onsdag ettermiddag med å stenge ute strekningen som lekkasjen er på. Vanntrykket skal nå være som normalt i Tuvafeltet, Ravangenfeltet og hos de fleste abonnenter rundt Danebu.

Ledningsnettet fylles opp fra Danebu til Storstøllie med tilhørende hyttefelt og enkeltabonnenter. Teknisk drift melder at det gjelder mange m3 med vann, og hvis ikke flere lekkasjer oppdages, vil de fleste abonnenter ha en normalsituasjon i løpet av torsdagen og senest helgen.

Bakgrunnen:

3. mars fikk Frenningen vannverk store problemer med vannforsyningen da vannpumpene havarerte samme natt. Den ene trykkøkningspumpen ble byttet samme dag, og deler av vannforsyningsområdet fikk tilbake vannet. Et bryllup på Danebu Kongsgaard ble avholdt samme dag og ble prioritert med tankbil slik at arrangementet kunne gjennomføres som planlagt.

På tampen av dagen var begge defekte pumper byttet, men deler av vannforsyningsområdet med høyest trykk hadde fortsatt ikke vann. Grunnen skyldtes i tillegg til ødelagte pumper, en stor vannlekkasje på hovedledningsnettet som ikke løftet vannet til de øverste trykksonene.

Runar Kittelsen, virksomhetsleder i teknisk drift i Nord-Aurdal kommune, sier at problemet kun berører hytter.

– Sånn sett er det "heldig" at det skjedde mellom vinter- og påskeferie da det er minst folketrykk der oppe, men situasjonen var naturligvis prekær i helgen.

Under utfordrende terreng

Teknisk drift opplyste abonnentene som ikke hadde vann påfølgende dag, om at de ikke ville klare å få tilbake vannforsyningen i løpet av søndag 4. mars. Dette skyldtes at bruddstedet på vannledningen ikke var funnet på den lokaliserte strekningen. Snøen gjorde lokaliseringen utfordrende.

– Utfordringen er lokasjonen. Nede i Fagernes og Leira ligger ledningene under vei, som gjør søket mye lettere. Der oppe er ledningene under mark og skog og for tiden veldig mye snø, forteller Kittelsen.

Mandag 5. mars var de berørte fortsatt uten vann, og nye problemer dukket opp. Reservepumpen som ble montert to dager før ga ikke nok trykk til å forsyne høytrykksområdene i kombinasjon med lekkasjen på hovedledningsnettet. Dette berørte Tuvafeltet, Lomtjelde, Varpadalen, Storstøllie, Åserud og Rudstølen.

Måtte bestille nye pumper

Nye pumper måtte bestilles, men var ikke på lager i Norge og måtte sannsynligvis sendes fra hovedleverandør i Danmark. Det er ikke mulig å lokalisere lekkasjen før de nye pumpene er på plass, da lytteutstyret er avhengig av nok vann og trykk. Det var imidlertid mulig å få pumpene tilsendt fra Sverige istedet, og disse er på plass i Norge nå.

Teknisk drift har kamerakjørt ledningsstrekninger for å sjekke ut ytterligere eventuelle lekkasjer på delene som nå er uten vann, men understreker at denne letingen blir enklere så fort vann og trykk er på plass.

– En kan tenke seg om det er lekkasje i hageslangen. Er det ikke vann og trykk vil man aldri finne hvor hullet er, da man ikke ser hvor vannspruten står opp.

Artikkeltags