Gå til sidens hovedinnhold

Martin først til rasstedet

Artikkelen er over 4 år gammel

Martin Vedel Nielsen var kun noen få hundre meter fra Mefjell-toppen, da han hørte et drønn. En kraftig snøsky fosset deretter nedover fjellsida. Så kom en livredd hund løpende ut fra rasområdet.

Vang: Søndagsturen startet fra Bygdinstøga i strålende sol. Martin Vedel Nielsen skulle på en enkel topptur, sammen med en kompis. Mefjell er en slik topp, lett tilgjengelig, med en fantastisk utsikt innover Jotunheimen, og en morsom nedkjøring.

– Større en før

– Allerede fra bilen kunne vi se den store skavlen, som alltid henger ned fra toppunktet, men som i år var større enn jeg noen gang har sett den. Jeg bemerket skavlen til kompisen min, vi var enige om å gå i god avstand. Det er et bredt parti før toppunktet, hvor man kan gå trygt forbi, forteller randonee-entusiasten.

Han har gått mye i fjellet de siste årene. Særlig på denne tiden av året tilbringer han så mye tid som mulig blant topper og tinder. Han er ikke alene om det, og på veg opp mot Mefjell denne dagen var det 10–15 personer på tur mot samme destinasjon, som små maur langt der framme.

Hører et drønn

– Vi hadde vært på Høgdebrotet (2226) dagen før, en litt mer krevende tur, og tok det derfor med ro oppover mot Mefjell. Like før vi kom opp på platået før toppunktet, hørte vi et kraftig drønn i snøen. Vi så at det gikk brudd i deler av skavlen, og at det raste store snø- og isblokker nedover fjellsida. En snøsky sto imot oss. Vi hadde ikke siktlinje til treffpunktet der vi sto, så vi skyndte oss noen meter lengre fram. Da så vi de store snømassene som hadde falt 30–40 meter ned. Plutselig kom en livredd hund, uten eier, løpende ut fra rasområdet i full fart. Hvor er eieren? Var det første vi tenkte. Ti sekunder etter at raset hadde gått, var jeg på telefon med politiet.

Søker i skredet

Vedel Nielsen får videreformidlet nyttig informasjon til politiet, om alt fra GPS-koordinater for skredet, vær, skispor ut og inn av raset, vindretning og andre observasjoner. Et helikopter blir rekvirert.

– Vi møter et annet par, som har vært på toppen og som har hørt lyden av raset. Vi samkjører opplysningene vi har med dem. Den ene av dem har bakgrunn fra forsvaret og tar kontroll. I samråd med politiet bestemmer vi oss for å foreta et overflatesøk. Vi ser etter skistaver, luer, sekker og spor, men finner ingenting. Vi er alle utstyrt med skredsøker-utstyr og går videre med skredsøk. Vi går en og en inn i rasområdet og søker, og vi får alle utslag, men signalene kommer og går og er utvetydige. Det er diffuse utslag, som ikke gir oss noen klare svar, forteller Vedel Nielsen.

Det er også vanskelig å tyde sporene i området. Det er så mange skispor, på kryss og tvers, både nye og gamle, men det var ingen skispor ut på toppskavlen, som de kunne se.

Observasjonen av den eierløse hunden, og utslaget på flere skredsøkere, gjør at nødetaten velger å igangsette et større søk.

– Svært proffe

En redningsmann, en lege og en sykepleier kommer med det første helikopteret. Det tar om lag 36 minutter fra politiet fikk melding om snøskredet, til det første ambulansehelikopteret er på plass.

– Helikopteret senket ned en wire med en skredsøker og fløy over området, for å avsøke raset. Det var et inferno av snø, vind og lyd og utstyret vårt ble blåst langt av gårde. Deretter ble redningsmannen satt av, for å få en oppdatering på informasjonen vi hadde. Vi som var der opplevde kontakten med redningsetatene som svært profesjonell og effektiv.

Deretter kom mannskap fra lokalt røde kors og en lavinehund-ekvipasje for å bistå i søksarbeidet. Hunden gjorde ingen funn i området, og tre timer etter at raset hadde gått, erklærte politiet området for tomt for folk.

– Deler av skavlen hang igjen, og det var derfor risikabelt og ta seg til fots helt inn i til fjellsida. Men det var nok en stund hvor vi hadde lyst å gå inn og søke mer – tanken på at det kanskje kunne ligge noen i snømassene fikk oss til å spørre oss selv om vi hadde gjort nok, selv om politiet bekreftet at det hadde vi … det var en spesiell opplevelse, sier Vedel Nielsen, som skryter av redningsetatene. Alt gikk tross alt på skinner, når først omstendighetene først var som de var, og heldigvis endte historia godt. Men det var ikke gitt at det skulle ende slik.

– Tar tid å bli hentet ut

– Selv om vi meldte om skredet etter kun ti sekunder, tok det 36 minutter før luftambulansen kom til stedet. Det bare viser at ingen kan regne med å bli reddet ut fra en slik situasjon i tide. Nå er det mye folk i fjellet, ofte går vi i mer utilgjengelige områder, lenger inn i fjellheimen. Vi treffer både erfarne og nybegynnere, og det er flott at mange nyter vårsesongen i fjellet, men pass på – skredfaren er stor nå. Du må sørge for at turen du går er forsvarlig, for om du først blir tatt av skred, står det om minutter. Det kan være for seint når redningsmannskapene finner deg.

– Kjøp skredutstyr

Vedel Nielsen er også sjeleglad for at både han og kompisen hadde skredsøkerutstyr.

– Jeg vet ikke hva som er verst; å komme som førstemann til et skred uten å ha skredsøkerutstyr, eller være den som blir tatt i et skred, vitende om at verken kompisene eller du selv har slikt utstyr. Det koster noen tusenlapper, men det er den beste sikkerheten du har, i tillegg til sunn fornuft, mener han.

Det meldes om betydelig skredfare i regionen vår nå. Det har gått flere skred og mange har hørt kraftige drønn og brekklyder fra snøen.

– Jeg kom i prat med en som hadde vært på Rasletind og hørt drønnelyder fra snøen. Det er usikre snølag mange steder, forteller Vedel Nielsen.

Han og kompisen fortsatte turen til Mefjell på søndag. Det ble en flott tur, dog en dag de vil huske som litt spesiell:

– For meg var dette en påminnelse om aldri å bli for overmodig, alltid ha med meg hue og være forsiktig.

Kommentarer til denne saken