Somre som dette vil bli vanligere ifølge klimaforsker

Stress: Denne bjørka lider av tørkestress.

Stress: Denne bjørka lider av tørkestress. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tørken fortsetter i meteorologenes all overskuelige framtid. Men mistenker den vil vare enda lenger.

DEL

Valdres: Vi nærmer oss august med stormskritt. Men ifølge meteorologer kan man se langt etter en potensielt hustrig høst - det spekuleres i om tørken kan vare ut neste måned.

Overskyet

Som nevnt i slutten av forrige uke ville sola bli mindre synlig, og det fortsetter den med - i alle fall mandag og tirsdag ettermiddag/kveld - onsdag ligger det et ordentlig skydekke over Valdres. Varmen består dog, og ikke en dråpe kan forventes i nedbør. Begnadalen blir varmeste sted med 30 grader mandag kveld og 31 grader tirsdag kveld. Bagn og Etnedal ligger på 2. plass med 29 grader mandag kveld og 30. grader tirsdag kveld. På andre siden av skalaen finner man Beitostølen med nesten 10 grader mindre. Der blir det 21 grader mandag kveld og 22 grader tirsdag kveld. Resten av dalen ligger på 24-27 grader disse dagene.

Vinden er flau til svak.

Kan forvente flere slike somre

Klimaforsker Josten Mamen forklarer den usedvanlig lange og tørre sommeren via Yr.no slik:

– En enkel forklaring er styrkeforholdet mellom lufttrykket ved Azorene og ved Grønland: Ved Azorene er det høyere enn vanlig, mens lufttrykket har vært mye lavere enn normalt over Grønland og Nord-Canada. Fra høytrykket strekker det seg en høytrykksrygg mot Storbritannia og Skandinavia.Resultatet er at lufttrykket over oss er høyere enn normalt. Dette høytrykket har vært ganske standhaftig, og slipper ikke annet vær til. Så lenge vi har høytrykk, vil det varme været fortsette.

Men den dypere forklaringen?

– Når intensiteten i hetebølgene verden over øker, er dette en konsekvens av den globale oppvarmingen. Sommeren så langt inngår i mønsteret vi har sett i Europa og andre steder i verden, med en registrert økning i intensitet av hetebølger.Med global oppvarming vil vi se mer intense og hyppigere hetebølger. Det skjer fordi temperaturen langsomt kryper oppover, mens naturlige temperaturvariasjoner kommer i tillegg; på toppen av en allerede høy temperatur. Hver hetebølge gir en temperaturtopp, som over tid blir litt høyere enn toppen i den forrige hetebølgen, når temperaturnivået øker. En sommer som dette vil med andre ord bli vanligere i årene som kommer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken