«Temperaturen stiger, og det er ventet plussgrader og regn til fjelltopphøyde som vil føre til mange naturlig utløste skred», skriver meteorologene i farevarselet på Varsom.no.

Farevarselet om snøskred økes fra oransje til rødt – nest høyest nivå. Folk anbefales å unngå ferdsel i skredterreng, og meteorologene advarer om at skred kan treffe skredutsatte veier og bebyggelse.

Det er for tiden betydelig snøskredfare i store deler av landet, og meteorologene har sendt ut oransje farevarsel for en rekke områder i både Sør-Norge og i Nord-Norge.

Mildvær på vei

Det er mildværet som er på vei inn mot Norge, med mye nedbør og stedvis mye vind, som øker skredfaren. Regn og høye temperaturer høyt til fjells gir økt fare for våte løssnø- og flakskred.

«Dette vil skape ferske fokksnøflak mange steder, og der pålagringen blir størst, vil det kunne gå naturlig utløste skred. Det er usikkert hvor mye som skal til for å påvirke de vedvarende svake lagene dypt i snødekket, men går det skred på disse, kan skred potensielt bli store», heter det på varsom.no.

Nettstedet maner også til forsiktighet ved ferdsel i skredterreng.

«Generelt bør man unngå terreng som er brattere enn 30 grader, og holde avstand til utløpssoner», ifølge nettstedet.

Glatt til fjells

Fra tirsdag av blir det glatt til fjells, melder Meteorologisk institutt.

«Kjør etter forholdene og beregn god tid», er oppfordringen fra Meteorologisk institutt.

Mot tirsdag kryper plussgradene opp i fjellområdene flere steder. Det medfører is og glatte fjelloverganger, grunnet regn som faller på kald bakke.

Nedbøren vil falle i de vestligste fjellområdene fra Agder til Trøndelag.