VASET: Kunnskapen som ble formidlet, handlet om produkter som selges i forbindelse med stølsdrift. Blant annet kunne deltakerne få kunnskap om ost, melk og kurv.

Under foredraget til Helge Gudheim, var det et fullstappet sel som fikk muligheten til å skaffe innsikt og diskutere aktuelle saker vedrørende stølsdrift og lokalprodusert mat.

Ta vare på småprodusentene

Et tema flere interesserte seg for, er hvordan politikerne skal ta hensyn til småprodusentene. Arne Lambech er hytteier på Vaset og engasjert i stølsdrift. Sammen med fem mann fra fengselet i Slidre, har han rigget til bodene for stølsfestivalen.

– Jeg er undrende til Tine sitt byråkrati. Vi må se til Frankrike, der de klarer å ta vare på småprodusentene. Det er prisverdig å kunne tilby et produkt som er laget på små støler. Tenk også på all forurensningen som skjer, når melken kjøres fra en støl til et sentrallager, så ut igjen til forburkerne, sier Lambech.

Mange andre land klarer å ta vare på småprodusentene.

– I Norge trenger produsentene ekstra skyvkraft, gjerne fra staten. Det er også flere fordeler med varene som produseres på stølene, for eksemepel består varene av umettet fett, fortsetter Lambech.

I år er vi med i festivalnettverket, det gjør at vi får god markedsføring

Finn Helge Lyster

 

Foredragsholder

Helge Gudheim var foredragsholder på fredagen. Han formidlet kunnskapen fra boken han skrev i 2013, «Ysting i Valdres».

– Jeg tar opp noen problemstillinger og forsøker å formidle dette på en forståelig måte til folk flest. Kuene som er tilknyttet stølene spiser høgfjellsplaner, og disse har annet innhold enn normale planter. Dette går så videre til melken, fortalte Gudheim.

Deltakerne måtte betale litt, men til gjengjeld fikk de servert smaksprøver av lokalprodusert mat. Ost og kurv stod på menyen.

2000-3000 besøkende

I år er Vaset stølsfestival en del av festivalnettverket, siden de har utivdet tilbudet til tre dager. Stølsnettverket deltar aktivt, og besøkende synes det er populært med lokalprodusert mat og husflidsprodukter.

– Lørdag blir det tradisjonelle aktiviteter, som er mer egnet for barn. Vi har tidligere opplevd at hyttefolk tar turen lørdag, mens fastboende tar turen søndag. Vi håper å få et besøkstall mellom 2000 og 3000, forteller Finn Helge Lyster.

Stølsfestivalen på Vaset

  • Har vart i cirka 25 år.
  • Dette året har de utvidet tilbudet til tre dager.
  • Fredag inneholdt faglig påfyll, lørdag åpner salgsbodene.
  • Blant aktivitetene er melkespann- og hesteskokasting.
  • Det er få frivillige, så utvidelsene av stølsfestivalen blir tatt gradvis.