Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum begynte sin tale med et sitat fra Erik Bye:

– Politikere i et demokrati må huske at de er folkets tjenere og ikke folkets herrer, sa han til sine partifeller på Gamle Deichman i Oslo.

Sp ligger med en prognose på rundt 14 prosent an til å gjøre sitt beste valg siden EU-kampen i 1993, og til å bli det tredje største partiet på Stortinget. Ved forrige stortingsvalg fikk partiet 10,3 prosents oppslutning.

– Vi har fått en enorm tillit av det norske folk. Vi er partiet som har gått mest fram ved stortingsvalget 2021, sier Vedum.

– Det er samtidig en merkedag at vi nå er ett av Norges tre største partier i Stortinget, sa han til trampeklapp fra salen.

Han kom samtidig med en lovnad til velgerne som har stemt på partiet.

– Vær du trygg på at vi skal forvalte den tilliten vi har fått fra dere. Vi skal vite hvem vi tjener.

Ny statsminister

Sps statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum sier at situasjonen nå tilsier at Jonas Gahr Støre blir statsminister for en ny regjering.

Etter Vedums tale på valgvaken fikk han spørsmål fra TV 2 om det ikke nå er åpenbart at Støre blir statsminister for en rødgrønn regjering.

– Sånn som det er nå, med styrkeforholdet mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet er det det, men det er takket være vår vekst at det nå blir regjeringsskifte, sier Vedum.

På prognosene i 23.30-tiden ligger Senterpartiet an til å få i underkant av 14 prosents av stemmene ved årets valg, mens Arbeiderpartiet ligger an til i overkant av 26 prosent.

Vedum understreker likevel at han nå skal i samtaler med Ap for å bli enig om hvordan et samarbeid kan bli.

(©NTB)