SØR-NORGE: Onsdag ettermiddag og kveld ventes sørvest sterk kuling på kysten og i fjellet, kan hende liten storm. Lokalt kraftige vindkast omkring 20 m/s i indre strøk. På kysten ventes vindkast nær 25 m/s.

Dette medfører gult farevarsel, som betyr moderat fare. Det er sendt ut totalt 31 farevarsler for uværet som rammer Sør-Norge onsdag.

Ifølge meteorologisk institutt kan konsekvenser være løse gjenstander som blåse av gårde, og enkelte reiser vil kunne få lenger reisetid.

Strømforsyningen kan bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet, og enkelte veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen.

Opptil orkan styrke

Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, frykter spesielt én ting:

– Det er spesielt kastevindene vi frykter vil gjøre størst skade. Disse kan komme opp i 35 meter i sekundet, altså orkan, og vil være kraftige nok til å kunne løfte en trampoline opp i luften.

Han sier det bare er å innse at sommeren er over, og få sikret alt av løse gjenstander utendørs så raskt som mulig.

Bind fast trampolinen, rydd inn sommeren for i år, og sørg for at avløp og rister er åpne så nedbøren kan renne vekk fra eiendommen.

Husk dette

I tillegg er det meldt store nedbørsmengder onsdag til fredag, selv om den verste mengden så langt ser ut til å treffe Valdres kun onsdag. Her har Brandeggen også et godt råd.

– Et kjennetegn om høsten er mye løv i takrenner og hager. Tette takrenner og store løvansamlinger kan hindre vannet i å renne vekk. Det betyr økt risiko for vanninntrenging i kjelleren, så ta deg en runde rundt huset og få fjernet alt som ligger i veien for regnvannet.

Får du tømt takrennene for løv i tillegg er du langt bedre sikret mot vannskader.

Slik forbereder du deg på uværet:

  • Rydd vekk eller sikre alt av løse gjenstander.
  • Se til at takrenner er åpne, og at vannet kan renne vekk fra eiendommen.
  • Se til at avløpsrør og kumlokk i nærheten ikke er tett av løv og rusk og rask.
  • Sikre båt mot vind, og parker helst ikke bilen nær et kumlokk i tilfelle det går tett.