Nedgang i mislighold av gjeld

Siv Hjellegjerde Martinsen - Lindorff

Siv Hjellegjerde Martinsen - Lindorff Foto:

Av

I forrige kvartal var Vang og Vestre Slidre to av de tolv kommunene i Norge hvor antallet personer med betalingsanmerkning viste den høyeste veksten.

DEL

Vang/Vestre Slidre: I ferske tall fra andre kvartal er kommunene ute av listen, og viser dermed en bedring i situasjonen når det gjelder privat mislighold av gjeld.

Viser et øyeblikksbilde

– Dette er ment å vise et øyeblikksbilde, som et varsel til kommunen. Utviklingen innenfor betalingsanmerkninger viser ikke at folk har holdninger som gjør at de er dårlige betalere. Utviklingen viser at det på generell basis er rammebetingelser i kommunen som gjør at mange har lav betalingsevne, sier administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen i Lindorff.

Hun forteller at utfordringene kan ligge i næringslivet i kommunen i form av at det har skjedd et skifte i antall arbeidsplasser folk har å gå til, og påpeker at de aller fleste som har betalingsevne gjør opp regningen før inkassosak har gått så langt som til å bli en betalingsanmerkning.

– Det vi som aktør i finansbransjen kan gjøre er å forsøke å nå ut til folk med at vi kan hjelpe med ulike betalingsløsninger og nedbetalingsplaner. Vårt ønske er at folk som merker at de sliter med å betale tar kontakt med oss enten på telefon eller vår selvebetjeningsportal Lindorff24.no, sier Hjellegjerde Martinsen.

Mindre kommuner mer sårbare

På generelt grunnlag påpeker hun at mindre kommuner er mer sårbare for svingninger i utsatte bransjer enn kommuner hvor næringslivet er mer sammensatt, og der det i tillegg gjerne er et betydelig antall stabile offentlige arbeidsplasser.

– En konkurs ved en hjørnesteinsbedrift kan for eksempel få store ringvirkninger i personøkonomien i kommunen i lang tid etterpå, avslutter hun.

Artikkeltags