Valdres: – Vi fryktet jo at det kunne bli løst opp noe i de strenge tiltakene som ble iverksatt 12. mars, etter voldsomt press fra hytteforeninger og andre. Det har også fra Folkehelseinstituttet (FHI) kommet signaler om at det er bedre å flytte folk til fjells, for å avta smittetrykket i Oslo, som da ville blitt mindre. Vi var redde for at politikerne ville gi etter, men var veldig glade for at Erna og regjeringa sto imot og skrudde krana ytterlige igjen, sier en fornøyd kommuneoverlege i Etnedal.

Frykter ikke unntakene

– Jeg har nettopp sittet i telefon med kommuneoverlege i Vang, Marit Tuv samt kommuneoverlege i Nord-Aurdal, Per Einar Jahr, forteller Kristianslund når avisa Valdres ringer og ber om en kommentar.

– Har du en smittet person på din bopel kan du dra på hytta i ei anna kommune, men da kan du ikke være ute. Du må holde deg isolert inne, unngå andre mennesker og butikker. Jeg tror ikke dette blir noe problem, verken nå fram mot påske eller i påska. Det vil bli ei stille påske i Valdres, tror Tor Inge Kristianslund.
– Blir du dårlig på hytta, må du dra heim igjen; så enkelt er det. Det er kun livreddende behandling som vil bli utført, og eneste alternativ er da å reise heim.

Gjelder alle

– Når byfolk ikke kan dra på hytta kan heller ikke valdriser dra over kommunegrensene på hytta, så det er kun dagsturer du kan gjøre, påpeker kommuneoverlegen.

Hva med campingvogner og bobiler, som restriksjonene ikke gjelder for?

– Så vidt meg bekjent er ikke dette noe problem, for alle campingplasser i Valdres skal nå være stengt. Nå skal vi ikke flytte for mye på folk, og klarer folk å sitte rolig i båten skal vi klare dette. De fleste vil etter hvert bli friske, og jeg vil rose min kollega, Per Einar Jahr, som ikke har fått påvist flere smittetilfeller i Nord-Aurdal etter at han satte i verk de strenge tiltakene som gjelder nå.

– Det er også viktig at vi opprettholder de strenge reglene med håndhygiene, og alle som kommer heim til påske, og som har tilhørighet i Valdres, må også forholde seg til de reglene om å holde avstand. Hyttefestene får vente til påska 2021, ber Kristianslund innstendig om.

Viruset treffer blindt

– Det blir viktig å demme opp for fester og sammenkomster. Vi må henstille til folk om å fortsette de kjempegode tiltakene. Sjukdommen kan treffe blindt, så friske 35-åringer kan bli veldig sjuke. Dette viruset er ikke å spøke med, advarer kommuneoverlege Tor Inge Kristianslund.