FAGERNES: – Vi har en stemme, og den velger vi å bruke, sier Lars Isachsen Jemterud.

Han er nestleder i Valdres Gatebil, foreninga som førstkommende mandag inviterer til markering av verdensdagen for psykisk helse på Skiferplassen på Fagernes.

At Valdres Gatebil tar det ansvaret og ordner i stand en markering, er helt naturlig, mener nestlederen.

– Vi føler det er på sin plass at vårt miljø og vår forening har denne markeringa ettersom vi hadde en kampanje i fjor høst som gikk på å «prate om det», sier han.

– Nå ser vi at vi har hatt en ny rekke med selvmord de siste månedene, og det gjør til at vi må jobbe. Alle bør jobbe, sier Jemterud.

Bryte tabu

Valdres Gatebil har over lengre tid jobba for å øke bevisstheta og bryte tabu når det gjelder psykisk helse.

I sommer arrangerte de, sammen med blant annet Circle K Bagn, en såkalt drive-out, eller kjøretur, for psykisk helse.

I tillegg har de klubbkvelder i «Garasjin» hvor de ofte bruker noen minutter med ungdommene for å høre hvordan de har det.

I fjor høst starta Valdres Gatebil også kampanjen «prate om det», som rett og slett handler om å åpne seg opp, tørre å spørre og tørre å prate om hvordan man egentlig har det.

Den kampanjen er like aktuell den dag i dag.

– Brenner du inne med sånne ting, vonde tanker og kanskje bare snakker med jævelen i deg selv, så blir du ikke bedre. Ofte trenger man noen ytre faktorer, og de finnes, sier Jemterud.

– Vi må prate om det. Vi må legge tabu og alt til side. Hvis vi ikke prater om det åpent, så blir det fortsatt tabu. Alle veit hvor godt det er å gråte når man må det. Det samme gjelder å få tømt hodet for tanker, legger han til.

Ved å bryte tabu, snakke om hvordan man har det og tørre å høre at noen ikke har det helt ok, håper Jemterud at vi kan få et mer raust og åpent samfunn.

– Det som er vanskelig er at man ofte ikke ser at folk sliter. For noen sitter det veldig langt inne å si hvordan man faktisk har det, sier han.

– Vi i Valdres Gatebil har ingen tru på at det å holde det inni seg fungerer. Det viser seg jo dessverre gang på gang, sier Jemterud.

– Alle kjenner noen

I år er det 30 år siden verdensdagen for psykisk helse ble opprettet som en internasjonal FN-dag 10. oktober. Årets tema for verdensdagen er å løfte blikket og skape gode og meningsfulle møter mellom forskjellige mennesker.

Når Valdres Gatebil inviterer til markering av verdensdagen for psykisk helse mandag kveld, er det åpent for alle som ønsker å delta.

Der blir det blant annet appell med Ørnulf Dyve fra Ung i Valdres og Einar Fløgum fra Psykisk helse i Nord-Aurdal kommune.

Det vil også være en lysmarkering for de som har valgt å forlate livet, samt ett minutts stillhet, forteller Jemterud.

– Alle har noen eller kjenner noen som kjenner noen. Tenn et lys for den du har nær deg, sier han.

– Jo flere vi er, jo sterkere blir vi. Vi kjøper inn lys nok for alle, sier Jemterud som håper så mange som mulig vil delta på markeringa.

Trenger du noen å snakke med?

Nord-Aurdal:

I Nord Aurdal kommune kan du ta kontakt på mobil 480 54 396. Du kan også besøke tjenesten i Familiens hus, Tveitavegen 11 på 2900 Fagernes.

Øystre Slidre:

957 75 680 / 993 98 952 (psykisk helsetjeneste)

Vestre Slidre:

991 17 810 (psykisk helsetjeneste)

Sør-Aurdal:

482 54 285 (psykisk helsetjeneste)

Etnedal:

908 90 876 / 957 33 214 (psykisk helsearbeid)

Vang:

474 63 943 (psykisk helsearbeid)

Hjelpetelefoner ellers:

Mental Helse: 116 123

Røde Kors: 815 55 201

Kirkens SOS: 22 40 00 40

Chat: https://www.soschat.no/

Disse kan også hjelpe: Helsesøster på skolen eller på helsestasjonen.

Fastlegen din, som også kan henvise deg til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) eller Distriktspsykiatrisk senter (DPS).

Hvis situasjonen er akutt, må du ta kontakt med legevakten eller ringe 113.

Kilder: Helsenorge.no, Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, kommunenes hjemmesider.