Gå til sidens hovedinnhold

Vi må fremdeles passe på hverandre

Endelig er sommeren her. Det kjennes godt etter en lang vinter.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Sommervarmen har kommet for fullt de siste dagene. Det kjennes godt å «tine opp» igjen, både etter en kald vinter og vår, og etter ei tid med restriksjoner og nedstenginger. Spesielt når Folkehelseinstituttet også bringer godt nytt for sommeren: «I løpet av sommeren regner vi med at epidemien mer eller mindre forsvinner fra landet», sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet nylig til NRK.

Det er definitivt godt og etterlengta nytt, sjøl i en region som ikke har hatt de store og lange periodene med nedstenging og strenge, inngripende tiltak som for eksempel Oslo-innbyggerne har hatt det siste halvåret. Likevel må vi ha med oss inn i sommervarmen at koronapandemien ikke er over.

Valdres som distrikt har kommet et godt stykke i vaksineringa. I skrivende stund har 5803 personer fått første vaksinedose. Det er om lag en tredel av befolkninga i Valdres. 3596 personer har fått andre dose. Vi er på rett veg, sjøl om det går seint. Etter omfordelinga av vaksiner, må vi også vente lenger på at flere valdriser får første vaksine, og at vi blir ferdigvaksinerte.

Det gjør at vi fremdeles må passe på hverandre og oss sjøl. Vi må holde avstand, holde oss hjemme om vi har et snev av symptomer og begrense den sosiale kontakten med andre – særlig innendørs. Da er det bra at været er varmt og godt, og det er mulig å treffes utendørs. Vi er fremdeles sårbare for smitte, og de siste par ukene har det også i Innlandet vært en del smitte konkrete steder.

Pandemien får fremdeles konkrete konsekvenser for næringsliv og kulturarrangement i Valdres. Avlysninger eller begrensa billettsalg blir situasjonen også denne sommeren. Lag og foreninger, kor og korps og idrettslag venter også på å kunne starte opp igjen for fullt. Det samme med idretten. Barn og unge har kunnet starte opp igjen med kamper og reising på tvers av kommunegrensene, mens det fremdeles er begrensninger for breddeidretten.

Hva som blir de samfunnsmessige seinvirkningene av pandemien, har vi ikke oversikt over enda. Økonomien vil i lang tid være påvirka av nedgangen, og mange bedrifter vil fremdeles trenge tid før de kommer seg på fote igjen. Ikke minst når utsatte regninger skal betales.

Sjøl om vi skulle være uenige i prioriteringene fra sentralt hold, må vi gjøre det vi kan, hver og enkelt av oss, for at pandemien kan gå over så raskt som overhodet mulig.

Kommentarer til denne saken