Gå til sidens hovedinnhold

Vi må gi bedriftene verdens beste forutsetninger

Digitalisering handler om bedre velferdstilbud og mer nyskaping i bedriftene.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Selv om Norge ligger på verdenstoppen i digitalisering, er det fortsatt spredtbygde strøk som mangler tilgang på raskt nett. Derfor har regjeringen nå lansert en historisk distriktspakke med høyhastighetsbredbånd.

Digitalisering er ikke et mål i seg selv. Digitalisering er et verktøy for å skape bedre velferdstjenester – for eksempel i helsetjenesten og smartere transport. Og for at bedriftene kan skape flere jobber.

For enda raskere takt utbyggingen har regjeringen lagt en byttehandel på bordet. Tilbyderne får over en halv milliard i rabatt på 5G-frekvenser, mot at de bygger høyhastighetsbredbånd i områder de ellers ikke ville prioritert. Dette er i spredtbygde strøk operatørene ellers ikke har ansett det kommersielt lønnsomt å prioritere.

Godt nett handler ikke bare om rask strømming av TV-serier på Netflix. Det handler like mye om å gjøre hverdagen enklere og tryggere for folk. I Bodø drives digital medisinsk avstandsoppfølging av kommunens koronapasienter ved hjelp av BankID, en app og et pulsoksymeter. Landbruket og sjømatnæringen er i full gang med den digitale omstillingen for å bedre dyrevelferden. De er avhengig av bredbånd som ikke er en kabel i husveggen, men som er mobilt og tilgjengelig der virksomheten er.

Dette er en real distriktssatsing, med mål om at alle i Norge skal inkluderes i velferden digitalisering gir oss. Det vil bidra til å forenkle og trygge hverdagen for de som i dag lever i områder uten raske nett. Og det vil styrke verdiskapingen i distriktsnæringslivet.

Vi skal skape mer og inkludere flere. Da må vi sørge for å inkludere flere i den digitale hverdagen, og vi må gi bedriftene verdens beste forutsetninger for å skape verdier som kommer fellesskapet til gode.

Kommentarer til denne saken