Samlingsplasser for unge i Valdres er det ikke for mange av. Derfor er det så viktig og bra å ha Garasjin, som hver uke samler ungdommer fra store deler av Valdres for å mekke. Denne uka har de – igjen – fått ekstra påskjønnelse for arbeidet de gjør. Gjensidigestiftelsen overrakte torsdag nesten 400.000 kroner i støtte til Valdres Gatebil, som står bak Garasjin.

Og det er ikke første gangen at Garasjin får støtte. Gjensidigestiftelsen, Nord-Aurdal kommune og Lions er blant tidligere givere. Da Valdres Gatebil i 2020 ønsket å kjøpe lokalene til Garasjin, ble det i løpet av noen få måneder samla inn over 600.000 kroner fra enkeltpersoner, lag, organisasjoner, lokalt næringsliv og Nord-Aurdal kommune. I seg sjøl viser det hvor viktig tilbudet allerede hadde blitt for mange unge etter oppstarten tidlig på høsten i 2019, men også hvor vellykket og godt drevet mekkeklubben er. I år fikk også – vel fortjent – Garasjin kulturprisen fra kommunen.

Ildsjelene bak Garasjin legger ned mye tid og arbeid i å skape samhold, glede og sosialt samvær for Valdres-ungdommene. To ganger i uka er det mekkekveld; tirsdager for 6.- og 7.-klassinger, torsdager for ungdomsskolen og eldre ungdommer. Å kunne komme som en er, og få drive med interessen sin sammen med andre unge, og med kyndig veiledning fra engasjerte frivillige, tror vi er noen av suksessfaktorene for at mekkeklubben har blitt et så godt tilbud.

Men Valdres Gatebil legger også ned en stor innsats på flere områder. Valdres Motorshow, biler i regnbuens farger i Pride-toget, klubbkvelder og bilparader er noen av aktivitetene. Men ikke minst er arbeidet Valdres Gatebil har gjort og gjør for å sette psykisk helse på kartet uvurderlig.

Det er for mange av oss vanskelig å snakke om at vi har det vondt. Valdres Gatebil ønsker å bryte ned tabuene, og senke terskelen for å «prate om det», som gjennom kampanjen de hadde i fjor. «Brenner du inne med sånne ting, vonde tanker og kanskje bare snakker med jævelen i deg selv, så blir du ikke bedre», sa Lars Jemterud til avisa tidligere i høst, i samband med at Valdres Gatebil inviterte til samling og markering på verdensdagen for psykisk helse i oktober.

Arbeidet som Valdres Gatebil legger ned er til inspirasjon for oss alle. Vi tar av oss hatten for Valdres Gatebil og Garasjin.