Gå til sidens hovedinnhold

– Ingen aktiviteter skal fjernes ved Vikatunet – tvert imot

Artikkelen er over 3 år gammel

Torsdag kveld er det møte på om Nord-Aurdal frivilligsentral på Vikatunet på Fagernes. Med kampen om å bevare lokalene på Vikatunet i 2015 friskt i minne, har det gått rykter om nye kutt. – Det stemmer ikke. Det er ingen aktiviteter som skal fjernes, tvert imot, sier daglig leder i Nord-Aurdal frivilligsentral, Marta Bjørnøy Lalim.

På Facebooksidene til Nord-Aurdal kommune og Nord-Aurdal Frivilligsentral ligger det ute en invitasjon til et møte om frivillighet, som skjer på Vikatunet på Fagernes torsdag 11. januar klokka 18.00. Der står det følgende: "Er du opptatt av frivillighet? Da bør du delta på allmøtet hos Nord-Aurdal frivilligsentral. Medlemsorganisasjoner, politikere, brukere, frivillige, naboer, gjester og engasjerte er hjertelig velkommen", står det i teksten.

Dit kommer det også flere for å snakke om temaet, både Bjørn Rognstad fra Norges Frivilligsentraler og Gjøvik Frivilligsentral, Marte Tangen, som er nettverksleder i Vest-Oppland Frivilligsentraler og leder i Vang Frivilligsentral, ordfører i Nord-Aurdal kommune, Inger Torunn Klosbøle og rådmann i Nord-Aurdal kommune, Kristian Damstuen. Daglig leder Marta Bjørnøy Lalim leder møtet.


Les også

Ny leder på frivilligsentralen på Fagernes

Avkrefter rykter om kutt

– Avisa Valdres er kjent med rykter om kutt innen frivilligsentralen i Nord-Aurdal. Hva kan du si om dette?

– Jeg er kjent med ryktene, men vet ikke hvor de kommer fra. Det som er faktum er at dette møtet dreier seg om det stikk motsatte. Vi ønsker å ta vare på Frivilligsentralen og aktivitetene som blir arrangert på Vikatunet. Dette grunnlaget er utrolig bra, så det vi ønsker er tvert imot å styrke dette arbeidet, sier Bjørnøy Lalim til avisa Valdres onsdag kveld.

Vi ønsker å ta vare på Frivilligsentralen og aktivitetene som blir arrangert på Vikatunet. Dette grunnlaget er utrolig bra, så det vi ønsker er tvert imot å styrke dette arbeidet

Marta Bjørnøy Lalim

– Så dette er ingen kamp om lokalene igjen?

– Nei, absolutt ikke. Jeg kan berolige alle om det. Bakgrunnen er at KUD (Kulturdepartementet, red.anm.) har kommet med nye retningslinjer for frivilligsentralene i Norge. Dette har kommunestyret hatt oppe til behandling og vedtatt en ny organisering for driften. Vi ønsker en enda mer åpen og demokratisk organisering, der flere stemmer skal få komme til, svarer Bjørnøy Lalim.

Les også

Kjemper for Nord-Aurdal frivilligsentral

Overført fra stat til kommune

Vi leser på regjeringen sine nettsider om rammetilskuddet til frivilligsentralene at: "Stortinget har sluttet seg til at ansvaret for tilskudd til frivilligsentraler overføres til kommunen."

Videre vil regjeringen øke bevilgningen til frivilligsentralene: "Regjeringen har foreslått at bevilgningen økes med 20 mill. kroner. Dette tilsvarer en økning på 47 000 kroner per sentral og er den største økningen av tilskuddet noensinne. Dette beløpet inkluderer midler til kompetansebygging og videreutvikling av sentralene. Til sammen 151 mill. kroner til frivilligsentraler fordeles særskilt innenfor rammetilskuddet (tabell C) i en overgangsperiode på fire år. Tilskuddet trappes opp i fireårsperioden."

Les også

Ordfører Inger Torun Klosbøle med svar om Vikatunet

– Kjempemye bra

Bjørnøy Lalim i Nord-Aurdal kommune roser arbeidet som gjøres på Vikatunet.

– Dette er en utrolig fin møteplass og vi ønsker at enda flere skal få mulighet til å bruke huset. Vi må se på hvordan frivilligsentralen skal jobbe og hvordan det frivillige arbeidet skal være i kommunen. Det er bakgrunnen for allmøtet. Dette blir en god arena for diskusjon, der både ordføreren og rådmannen kommer. Alle er hjertelig velkommen til møtet, også avisa Valdres, sier Bjørnøy Lalim, som igjen beroliger alle eldre og brukere av Vikatunet:

– Det har vært mye negativt snakk og jeg kjenner til frykten - men kutt er ikke tema denne gang, avslutter Bjørnøy Lalim.

Kommentarer til denne saken