DNT hardt ut mot Øystre Slidre kommune i Vinda-saka

DNT: Over 15 sider i sitt siste medlemsblad har "Fjell og Vidde" brettet ut all info om elva Vinda og Øystre Slidre kommune.

DNT: Over 15 sider i sitt siste medlemsblad har "Fjell og Vidde" brettet ut all info om elva Vinda og Øystre Slidre kommune.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

I sitt nyeste medlemsblad "Fjell og Vidde", går Den Norske Turistforening (DNT) hardt ut mot Øystre Slidre kommune og deres vedtak i kommunestyret om en utbygging av elva Vinda. DNT kaller artikkelen for "Kampen om den siste elva".

I møte med olje- og energiministeren

Mandag førstkommende kl. 12.00 møter Den Norske Turistforening, Naturvernforbundet og flere andre organisasjoner opp i Akersgata for å ha samtale med olje- og energiminister Kjell Børge-Freiberg. Organisasjonene har en klar beskjed om å stoppe planene om utbygging av Vinda.

I en e-post til avisa Valdres skriver DNT følgende:

– Flere natur og friluftsorganisasjoner går nå sammen for å stoppe Olje- og energidepartementet fra å vedta å bygge vannkraftverk ved elva Vinda i Valdres. Dette er en sak som engasjerer, både lokalt og nasjonalt. Møtet finner sted i Olje- og energidepartementet i Akersgata 59", opplyser kommunikasjonsrådgiver Ingvild Lundberg Bakke i DNT.

– Vi har klar beskjed om å stoppe planene om utbygging, og verne den siste store elva i Valdres som fortsatt får renne fritt, legger Bakke til.

Kritiserer Øystre Slidre kommune

I septembernummeret av "Fjell og Vidde" bruker DNT hele 15 sider totalt på elva Vinda i Øystre Slidre og skriver blant annet: "Øystre Slidre har «rein naturglede» som slagord. Likevel ønsker de nå å legge den siste store urørte elva de har, Vinda, i rør."

I medlemsbladet har DNT også snakket med ordfører Kjell Berge Melbybråten, sitat:

"Hvordan kan en kommune som har slagordet «rein naturglede» ønske å legge den siste frittrennende elva de har, i rør? Jeg ringer ordfører Kjell Berge Melbybråten, han er på ferie. Etter tjue forsøk over flere uker på å få ham i tale, kommer det omsider et svar fra ham, på e-post, selv om jeg har blitt lovet en telefonsamtale."

– Det er ikke slik at kommunen har bestemt at de vil legge elva i rør, men vi har ønsket å se på konsekvensene. Utbygging av vannkraft engasjerer mange og har mange sider, derfor er det viktig med en grundig utgreiing. Nettopp med bakgrunn i slagordet til kommunen og holdningene våre, har det vært viktig å ikke blankt avslå et miljøvennlig alternativ, men å ha en vurdering av fordelen og ulempene. Skagerak Energi har sett for seg en produksjon på 50 gigawatt timer per år, som vil kunne forsyne rundt 2500 husstander med strøm, og som kan erstatte energi som vi importerer fra blant annet kullkraftverk, svarer Kjell Berge Melbybråten.

Tjener 1,5 millioner kroner i året

Men hvor mye penger vil kommunen egentlig tjene på kraftverket? Bjarte Guddal i Skagerak Energi forklarer til DNT:

– Skagerak Kraft AS, Øystre Slidre kommune og Clemens Kraft samarbeider om utbyggingsplanene. Skagerak kjøpte en rekke fallretter i Vinda tidlig på 1960-tallet, samtidig som Øystre Slidre kommune kjøpte en del. Clemens Kraft disponerer fallene som eies av Opplysningsvesenets fond. Utbygginga av Vinda er planer som går flere tiår tilbake. Da arbeidet ble gjenopptatt rundt 2010, var det vi i Skagerak som sto for selve arbeidet. Når det gjelder hva kommunen tjener på å etablere et kraftverk i Vinda, så er det rundt 1,5 millioner i skattepenger hvert år. I tillegg kommer eventuelle framtidige inntekter som kraftverkseier, sier Bjarte Guddal.

Ikke avgjort i OED

– Det er ikke så mye nytt å melde her. Behandlinga av denne konsesjonssaka nærmer seg slutten i Olje- og energidepartementets (OED) og vi tar sikte på å kunne fatte vedtak i løpet av seinsommeren eller tidlig i høst, skriver kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen til DNT.

Fredag 21. september var det fortsatt ikke kommer en avgjørelse i statsråd, men den er ventet når som helst. Mandag vil naturorganisasjonene gjøre en siste markering i Oslo i forbindelse med at de også møter miljøvernministeren.

Artikkeltags